A Matter Of Choice PDF Free Download

admin 10/13/2021

Free PDF Download of CBSE Physics Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 5 Magnetism and Matter. Physics MCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Physics Magnetism and Matter MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Magnetism and Matter Class 12 Physics MCQs Pdf

Other files ( 1) A Matter of Choice.epub. Claim the 'A Matter of Choice.epub'. I have a good faith belief that use of the material in the manner complained of is not authorized by the copyright owner, its agent, or law. PDF Drive - Search and download PDF files for free. PDF Drive offered in: English. PDF Drive is your search engine for PDF files. As of today we have 78,565,136 eBooks for you to download for free. No annoying ads, no download limits, enjoy it and don't forget to bookmark and share the love! Download adobe pdf reader for free. Office Tools downloads - Adobe Reader by Adobe Systems Incorporated and many more programs are available for instant and free download.

  • Download Matter Of Choice Pdf ePub eBook Free Online by Dena Michelli,Julie Simpson. Choice is about deciding between a number of possibilities picking from a variety.
  • Private international law – the private law eg obligations (contract, tort and restitution), property (holding, transfer, succession), persons (family law, corporations law, insolvency status), not crime, government or administration. SOURCE Public international law – conventional (treaty) and customary international law (practice of nations).

1. The earth behaves as a magnet with magnetic field pointing approximately from the geographic
(a) North to South
(b) South to North
(c) East to West
(d) West to East

Answer

Answer: b

A Matter Of Choice PDF Free Download

2. The strength of the earth’s magnetic field is
(a) constant everywhere.
(b) zero everywhere.
(c) having very high value.
(d) vary from place to place on the earths surface.

Answer

Answer: d

3. Which of the following is responsible for the earth’s magnetic field?
(а) Convective currents in earth’s core
(б) Diversive current in earth’s core.
(c) Rotational motion of earth.
(d) Translational motion of earth.

Answer

Answer: a

4. Which of the following independent quantities is not used to specify the earth’s magnetic field?
(a) Magnetic declination (θ).
(b) Magnetic dip (δ).
(c) Horizontal component of earth’s field (BH).
(d) Vertical component of earth’s field (BV).

Answer

Answer: d

5. Let the magnetic field on earth be modelled by that of a point magnetic dipole at the centre of earth. The angle of dip at a point on the geographical equator is
(a) always zero
(b) positive, negative or zero
(c) unbounded
(d) always negative

AnswerFree

Answer: b

6. The angle of dip at a certain place where the horizontal and vertical components of the earth’s magnetic field are equal is
(a) 30°
(b) 75°
(c) 60°
(d) 45°

Answer

Answer: d

7. The vertical component of earth’s magnetic field . at a place is √3 times the horizontal component
the value of angle of dip at this place is
(a) 30°
(b) 45°
(c) 60°
(d) 90°

Answer

Answer: c

8. At a given place on earth’s surface the horizontal component of earth’s magnetic field is 2 × 103-5 T and resultant magnetic field is 4 × 103-5 T. The angle of dip at this place is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 45°

Answer

Answer: b

9. Which of the following property shows the property of ferromagnetic substances?
(a) The ferromagnetic property depends on tem-perature. ‘
(b) The ferromagnetic property does not depend on temperature.
(c) At high enough temperature ferromagnet becomes a diamagnet.
(d) At low temperature ferromagnet becomes a paramagnet.

Answer

Answer: a

10. The primary origin of magnetism lies in
(a) atomic current and intrinsic spin of electrons.
(b) polar and non polar nature of molecules.
(c) pauli exclusion principle.
(d) electronegative nature of materials.

Answer

A Matter Of Choice Pdf Free Download Free

Answer: a

11. Magnetic moment for solenoid and corresponding bar magnet is
(a) equal for both
(b) more for solenoid
(c) more for bar magnet
(d) none of these

Answer

Answer: a

A Matter Of Choice PDF Free Download

12. Which of the following is correct about magnetic monopole?
(a) Magnetic monopole exist.
(b) Magnetic monopole does not exist.
(c) Magnetic monopole have constant value of monopole momentum.
(d) The monopole momentum increase due to increase at its distance from the field.

Answer

Answer: b

13. Two identical bar magnets are fixed with their centres at a distance d apart. A stationary charge Q is placed at P in between the gap of the two magnets at a distance D from the centre O as shown in the figure. The force on the charge Q is
(a) zero
(b) directed along OP
(c) directed along PO
(d) directed perpendicular to the plane of paper

Answer

A Matter Of Choice Pdf Free Download Windows 10

Answer: a

14. A current carrying loop is placed in a uniform magnetic field in four different orientations as shown in figure. Arrange them in the decreasing order of potential energy.
(a) 4, 2, 3,1
(b) 1, 4, 2, 3
(c) 4, 3, 2,1
(d) 1, 2, 3, 4

Answer

Answer: b

15. Which of the following is not showing the essential difference between electrostatic shielding by a conducting shell and magnetostatic shielding?
(a) Electrostatic field lines can end on charges and conductors have free charges.
(b) Magnetic field lines can end but conductors cannot end them.
(c) Lines of magentic field cannot end on any material and perfect shielding is not possible.
(d) Shells of high permeability materials can be used to divert lines of magnetic field from the interior region.

Answer

Answer: b

16. The net magnetic flux through any closed surface, kept in a magnetic field is
(a) zero
(b) (frac{mu_{0}}{4 pi})
(c) 4πμ0
(d) (frac{4 mu_{0}}{pi})

AnswerPdf

Answer: a

17. Point out the correct direction of magnetic field in the given figures.

Answer

Answer: d

Matter

A Matter Of Choice Pdf free. download full

We hope the given Physics MCQs for Class 12 with Answers Chapter 5 Magnetism and Matter will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Physics Magnetism and Matter MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.